We nemen een kijkje in de Emmastraat, We lichten Emmastraat 71 er even uit. Dit was het Hervormde Diaconiehuis
Voor meer info, klik op "lees meer" of op "hier"
Een van de boeiende straten in Vlaardingen is ongetwijfeld de Emmastraat. In goed Vlaardings uitgesproken met een h aan het begin, dus Hemmastraat nommer heen. De straat is genoemd naar Koningin Emma. Koningin-Regentes Emma was de tweede vrouw van Koning Willem III. Zij trouwde op 7 januari 1879 met Willem III waarna op 31 augustus 1880 de latere Koningin Wilhelmina werd geboren. Zowel Emma als Wilhelmina werden vernoemd in een straatnaam. Later werd het verlengde van de Binnensingel de Julianasingel. Dat we in Vlaardingen van de genoemde personen meer straatnamen hebben komt door de annexatie van Vlaardinger-Ambacht in 1941. Overigens zou je verwachten dat de Prins Hendrikstraat ongeveer in dezelfde buurt zou zijn. Maar die straat zit in de Vettenoordse Polder. De Emmastraat heeft een aantal markante gebouwen. Vanaf de haven gezien is daar eerst de Remonstrantse kerk. Boven de voordeur aan de Hoflaan staat de spreuk ”al wat adem heeft love de Heer” De andere ingang van de Remonstrantse Kerk is op Emmastraat nummer 1. Onder andere het Vlaardings Mannenkoor “Orpheus” oefent hier elke dinsdagavond.
Ook het eerste gebouw aan de rechterkant, de huisartsenpraktijk heeft de voordeur aan de Hoflaan. Dit gebouw is een paar jaar geleden gebouwd maar de plek heeft ook een behoorlijke geschiedenis. Voor de dokterspraktijk was dit een van de gebouwen van de Gemeente Vlaardingen waar allelei gemeentelijke diensten onderdak vonden. Zelfs archeologie vond daar enige tijd onderdak. Maar daar weer voor was het een plaats van de Rooms Katholieke nonnen. Dit gebouw was een vervanging van het Sint Laurentius gesticht aan de Gedempte Biersloot. De nonnen gaven o.a. naailes.
Lopen we verder de Emmastraat in dan zien we allerlei mooie geveltjes. Zelfs een onopvallend stukje nieuwbouw in dezelfde stijl. Ook een voormalig schoolgebouw en ook nog onderkomen van het “Roode Kruis”. Daar zijn nu appartementen in gesitueerd. De oude watertoren achter de huidige Stadsgehoorzaal moest wijken voor een parkeerplaats voor diezelfde Stadsgehoorzaal. Voorbij de Binnensingel is nog op nummer 116 het kerkgebouw van de Christelijke Gereformeerde Kerk. Deze kerk is indertijd “Eben Haëzer” genoemd, Ofwel “Steen der Hulpe” of "Tot hiertoe heeft de Heere ons geholpen". Net voorbij de Callenburghstraat op nummer 71 staat een ander markant gebouw. Dat geeft nu onderdak aan Turkse Culturele en Sociale Stichting Vlaardingen en Moskee Ummet Camii. De Moskee roept elke vrijdag op tot gebed. Dit is door de megaspeakers tot ver in de omtrek te horen. In 1979 is dit pand aangekocht door een Turkse Culturele Vereniging in de veronderstelling dat hier ook een moskee gecreëerd kon worden. Volgens B&W zou dit niet gebeuren. Maar de Moskee kwam er uiteindelijk toch. De gevelversiering boven de ingang werd vervangen met weinig respect voor de originele. Voordat de Turkse gemeenschap hier zijn intrek nam is het nog iets van een centrum voor maatschappelijke dienstverlening geweest. Van 1983 tot 1993 werd het pand gehuurd door de Kerk van de Nazarener voordat zij het nieuwe kerkgebouw aan de Zwanensingel betrokken. Maar waar is het gebouw origineel voor gebouwd?
In de negentiende eeuw werd een aantal bejaarden van Hervormde huize ondergebracht in het Weeshuis aan de Ridderstraat. De overeenkomst van 1853 was niet zo’n succes. Jeugdige wezen en bejaarden samen in één gebouw was geen goede combinatie. In 1886 kwam er een idee een "Diaconie Oudemannen en Vrouwenhuis" te stichten. Een eenvoudig gebouw met voor ieder een kamertje. Dat was echter te duur. Tien jaar later kwamen er weer plannen en op 17 januari 1898 werd tot de bouw van een Diaconiehuis besloten. Het ontwerp was van de Haagse architect Bosma en de aannemer was aannemer de Lange. De bouwsom was 29.000 gulden. Op 15 april 1898 werd de eerste steen gelegd en op 16 november 1898 volgde de opening.
De inrichting van het huis was uiterst sober. Er waren beneden een eetzaal en afzonderlijke zitzalen voor de mannen en de vrouwen, terwijl boven twee slaapzalen waren. Ook de wijkzusters kregen hier hun thuisbasis. Het plat boven de eetzaal kon gebruikt worden om de bejaarden te luchten. Het bestuur van het “gesticht” werd gevormd door regenten. De dagelijkse leiding werd opgedragen aan een “vader en moeder”. Na 1936 werd een diacones de directrice. Er was uiteraard een uitgebreid reglement. De artikelen daarvan klinken ons nu wat vreemd in de oren, maar in 1898 werden zij als vanzelfsprekend ervaren. Het 11e artikel van het reglement bijvoorbeeld, bepaalde dat de voorzitter van de regenten bevoegd was "tot het voorlopig opleggen van straffen en het al dan niet toestaan van uitgaan". De bewoners werden voornamelijk door de Diaconie bedeeld. Wie nog zelf geld had moest zich inkopen. Ook moesten bejaarden die er nog toe in staat waren helpen in de huishouding. Dagelijks werd er uit de Bijbel gelezen en bij het eten gebeden en gedankt. De “vader en moeder” moesten de bejaarden lieflijk behandelen. Daar ontbrak het weleens aan. Er waren vele regels. Te laat thuiskomen, een kroeg bezoeken of alcohol meenemen was allemaal verboden. In 1921 kwam er elektriciteit. In 1957 kwam er zelfs een televisietoestel. Ondanks dat voldeed het gebouw niet meer. Er werd een bouwcommissie ingesteld wat uiteindelijk resulteerde in de bouw van het nog bestaande Vaartland aan de Holysingel. We mogen nu weleens klagen over de huidige bejaardenhuizen of het ontbreken ervan. Begin vorige eeuw was het voor de bejaarden zeker niet beter.
We lopen nog even een stukje terug naar nummer 61. Hier was de kruidenierswinkel van mijn Martje Vermeulen. Maar nu is het een woonhuis
We lopen weer richting de Binnensingel en komen op nummer 61. Toen en nu....
Mooie pandjes in de Emmastraat
Bij het grote pand met de groene deur de vroegere werkplaats van schilder Piet de Goede. Boven woonde Carel Dijkshoorn, getrouwd met Maria de Goede, zus van Piet
Emmastraat voorbij de Binnensingel
Emmastraat met rechts Christelijk Gereformeerde Kerk Eben Haezer