De Hoogwitte in 1999
De bovenstaande foto is genomen in 1999 en er is sinds die tijd niet veel veranderd op deze plek.
Zie verder "lees meer"
Het is zomaar een foto op een mooie dag van zomaar een gebouw. De bushalte is dan wel meer opgeschoven richting de Hoogstraat maar was op de foto ook al niet goed te zien. De Hoogwitte staat tegen het Liesveldviaduct en heeft 23 verdiepingen. De totale hoogte is 74 meter en vandaar dat deze wo ntoren eerst “Lange Jan” genoemd werd. In 1992 kwamen er plannen om het Liesveld te vernieuwen. Men dacht aan een woontoren op de plaats van het toenmalige Chinees-Indisch restaurant China Palace, maar men kwam er niet uit met de toenmalige eigenaar. Dit is waar nu het Griekse restaurant Palladion is gevestigd. In plaats van aan de zuidkant verschoof de aandacht naar de andere kant, de noordkant van het Liesveldviaduct. Daar was de woonwinkel van Roobol, die uiteindelijk richting Hoogstad vertrok. Het gebouw is ontworpen door AGS Architekten en Planners B.V. uit Heerlen en het project is verder ontwikkeld door Muwi Vastgoed Ontwikkeling in Woerden. Volgens de architect kon het op die plaats geplande “torentje” niet zomaar even naar de overkant van het viaduct worden verplaatst, omdat in de plannen een bepaalde samenhang aanwezig is. De maquette die in een leegstaande winkel op het Liesveld stond werd echter niet aangepast, waardoor toenmalig raadslid Cor de Jonge een brief schreef aan de wethouder van Stadsontwikkeling om dit aan te passen. Of dit gebeurd is blijft twijfelachtig. De raadsleden hadden sowieso al twijfels over de bouw van het complex.
Wethouder Kees van der Windt heeft in juni 1997 de eerste paal geslagen voor het nieuwe gebouw met 75 drie- en vierkamer appartementen en twee “tophouses”. Deze twee “tophouses” kregen drie verdiepingen en een dakterras. Het zicht is fenomenaal van Hoek van Holland, Zoetermeer tot het centrum van Rotterdam. Eind 1998 was de bouw gereed.
De gevel van de Hoogwitte is opgebouwd uit een witte gestraalde betonsoort, die op ruw marmer lijkt. Om verstoring van de grond te voorkomen, heeft de architect ervoor gekozen de kelder van het Roobol pand niet te slopen. Ook de oude palen en de fundering bleven in de grond aanwezig. In de bestaande keldervloer werden gaten geboord, waardoor de nieuwe heipalen werden aangebracht. De entree van de woontoren is op viaductniveau, op straatniveau aan het Schoutplein zijn winkels. Het adres van de appartementen in de Hoogwitte is Hogewerf wat relateert aan de grafelijke hof gevonden bij opgravingen onderaan het viaduct bij de Markgraaflaan.
Na de bouw waren de reacties heel verschillend. Van saai, hoog vierkant blok, prima baken, mooi ding tot zelfs vergelijkingen met de Bijlmerbajes.
De meningen kunnen verdeeld zijn, maar het is een gebouw wat STAAT, inderdaad een markant punt in Vlaardingen.