Bij de voorbereidingen voor een lezing over Vlaardingen kwam deze foto boven water. Dit is de Stadsgehoorzaal in onze oudste herinnering.

Het verdere verhaal is te lezen op "lees meer

Maar hoe zat het ook alweer met de Stadsgehoorzaal? Het begon eigenlijk in 1817 met de Harmonie. Dit is wat nu de Kleine Zaal genoemd wordt. Dat werd de plaats van de sociëteit “Het Zeepaard”. De leden waren uitsluitend heren die zowel formeel als informeel bij elkaar kwamen. Soms waren er toneelvoorstellingen en ’s zomers werden er in de tuin van de Harmonie tuinfeesten gegeven. Tot niet lang geleden was een zeepaard nog het logo van de Stadsgehoorzaal. Maar het is nu nergens meer terug te vinden. In 1947 stellen Burgemeester en Wethouders (B&W) vast dat een tekort aan zaalruimte leidt tot een achterlopende ontwikkeling van het culturele en verenigingsleven in Vlaardingen. Om deze reden wordt uiteindelijk in 1950 besloten om in de tuin van de Harmonie de Stadsgehoorzaal te vestigen. De architect van de Stadsgehoorzaal was Sybold van Ravesteyn, bekend van het Centraal Station en Diergaarde Blijdorp, beide in Rotterdam. In 1952 werden de deuren geopend. Over de financiering kan een apart hoofdstuk worden geschreven. Aan de Overkant waren de raffinaderijen van Shell en Caltex, die beiden huizen lieten bouwen in Vlaardingen voor de werknemers. Dat was o.a. op het Mendelssohnplein en in de Indische Buurt voor de Bataafse Petroleum Maatschappij ofwel BPM, later Shell en bij de Parallelweg voor de Caltex. Er werden twee fondsen opgericht. Het B-fonds voor de BPM en het C-fonds voor de Caltex. Er werd, zeker door Burgemeesters Heusdens altijd vaag over gedaan. Maar het Theater kwam er. Alleen theater? In Vlaardingen? Dat kon natuurlijk niet. Er moest een andere naam worden verzonnen. Zo werd het Stadsgehoorzaal. Een naam die door alle partijen geaccepteerd werd. Er zijn niet veel theaters met de naam Stadsgehoorzaal. Leiden, Kampen en ooit Dordrecht. De Harmonie behield ook na de bouw van de Stadsgehoorzaal de eigen voordeur. Het theater kreeg een capaciteit van 650 plaatsen. Er werden vele voorstellingen gegeven. Van de kerstuitvoeringen van de koren van juffrouw Jo Mulder tot de grote avond van de schoolvereniging “Universia” van het Groen van Prinstererlyceum. De BPM huurde de Stadsgehoorzaal af voor de Sinterklaasvieringen voor de kinderen van het personeel. En wat te denken van de musical “Even goede Maatjes” in 1973 bij het 700-jarig bestaan van de stad Vlaardingen? Twee weken stijf uitverkocht.

 

Ondanks een aantal aanpassingen in 1992 en 1998 bleef het aanzicht hetzelfde. De naam werd in 2002 wel veranderd in “Theater van Vlaardingen”. De Harmonie hield ook nu zijn eigen ingang. Op de foto uit 2005 is wel te zien dat de ingang rolstoelvriendelijker werd. De voorstellingen bleven doorgaan. O.a. het Vlaardings Musical Gezelschap bleef bijna jaarlijks voorstellingen geven. Maar ook bekende en onbekende artiesten kwamen graag naar de Stadsgehoorzaal. Zoals Ellen Vogel. Ook concerten van Golden Earring en Cuby & the Blizzards. De laatste groep herinnerde zich de Stadsgehoorzaal goed omdat hun vrachtauto met apparatuur werd leeggeroofd.

 

Uiteindelijk sluit de Stadsgehoorzaal de deuren in 2005 voor een ingrijpende verbouwing waarbij het uiterlijk compleet werd veranderd, maar de kern van de oude Stadsgehoorzaal behouden bleef. Het oude gebouw voldeed niet meer aan de Arbowet en de brandveiligheidsvoorschriften. Op 12 september 2007 vindt de feestelijke opening van het vernieuwde theater plaats. De Harmonie werd “Kleine Zaal” en er kwam een VIP-Lounge, een Glazenfoyer en een Bovenfoyer. De beelden aan de buitenkant van de gevel werden nu de beelden binnen, want deze gevel is nog compleet intact. Maar staat wel binnen. De Harmonie ofwel “Kleine Zaal” is nu een multifunctionele ruimte met een inschuifbare tribune. Maar het belangrijkste: de naam Stadsgehoorzaal kwam weer terug. De naam “Theater van Vlaardingen” werd nooit door de Vlaardingers geaccepteerd. Er zijn sinds de verbouwing wel een aantal dingen veranderd, vooral op organisatorisch gebied. Op 1 januari 2008 werd de Stadsgehoorzaal een B.V. Dan kon er beter aan fondsenwerving gedaan worden. Daarvoor was het altijd een onderdeel van de Gemeente Vlaardingen. In 2015 dreigde de Stadsgehoorzaal failliet te gaan omdat de gemeente besloten had de subsidie drastisch te verminderen. Door de samenwerking met poppodium De Kroepoekfabriek is het mogelijk met minder geld meer samen te doen. De Stadsgehoorzaal vormt nu samen met de Kroepoekfabriek de Stichting Stadspodia.

Het uiterlijk mag dan veranderd zijn, het is nog steeds “de Huiskamer van Vlaardingen”